perjalanan hidup yang berliku-liku

Assabiyah tak bertempat...



Assalamualaikum kepada semua yang sudi melawat dan membaca blog saya..





Hari demi hari...perjalanan hidup semakin berliku-liku. Pelbagai dugaan serta cabaran dalam melayari kehidupan ke arah mencari keredhaan-Nya. Justeru hati kecil ini ingin berkongsi perjalanan seorang musafir dalam meredah dunia yang fana ini..





Ingatkan zaman nabi sahaja yang ada semangat assabiyah ini, rupanya assabiyah moden ini tidak kurang hebatnya. Namun yang memang geli hati lihat, semangat assabiyah yang tidak bertempat. Kenapa saya berkata begitu?? Kerana baru-baru ini saya telah terlawat sebuah blog. Sebuah blog hasil tulisan yang jengkel bagi saya bahkan bagi sesiapa sahaja yang membaca hasil tulisan hamba Allah berkenaan. Maaf jika saya berkata di sini, hasil tulisan hamba Allah berkenaan tentang etniknya iaitu suku Bajau yang terdapat di Sabah. Kalau dia hendak membanggakan sukunya, itu tidak menjadi masalah, silakan kerana negara kita bebas. Tapi jangan sampai mencabar dan cuba untuk mencabul kehormatan suku lain dengan melemparkan najis fitnah dan statement yang tidak berasas dan tidak mempunyai fakta yang sahih dan bukti yang kukuh menunjukkan bahawa bangsa Bajau itu satu bangsa yang sangat hebat kononnya.



Apa yang membuatkan saya jengkel membaca hasil tulisan orang itu ialah kononnya bangsa Bajau mendahului semua kerajaan awal yang ada di nusantara. hahahaha....sangat lawak lar orang tu merapu. Mungkin subjek sejarah time dia SPM dulu dapat G9 atau dalam bahasa indahnya, buta sejarah tahap dewa. Kenapa cakap bangsa kau tu mendahului semua kerajaan awal di nusantara, kenapa tak cakap sahaja bangsa kau tu mendahului zaman paleolitik?? Geram betul dengan orang tu..kalau ada depan mata, memang melayang nyawa mu boy..

Bukan setakat itu sahaja keangkuhan orang tu, bahkan dia turut mengatakan bahawa bangsanyalah yang telah mendahului Kesultanan melaka dan semua kesultanan Melayu nusantara. Tak kah bodoh sangat orang nie..?? Dia kata, orang-orang Bajau pada zaman dahulu telah belayar ke semenanjung tanah Melayu dan telah mengajar orang Melayu di Terengganu tentang cara-cara menangkap hasil laut. Kemudian menabalkan sultan Melaka, serta mendakwa bahawa Laksamana Hang Tuah adalah dari suku mereka..hehehe..bengongnya. Mereka berkata demikian hanya kerana suku mereka yang terkenal sebagai 'orang laut'?? Padahal bangsa Bugis juga terkenal sebagai 'orang laut'.

haa....sebut pasal Bugis, mereka juga mendakwa bahawa Bugis ini sebenarnya yang dikatakan pahlawan yang handal dan sangat digeruni di benua asia tenggara ini suatu ketika dahulu adalah sebenarnya tidak dapat menandingi mereka iaitu suku Bajau-suluk. Dia cakap begitu kerana kononnya tiada tercatat dalam sejarah suku mereka perkaitan dengan suku Bugis. So, let me tell you now...orang tu betul-betul bercakap main lepas jak tanpa mengkaji terlebih dahulu..itulah yg dinamakan 'assabiyah tak bertempat'.... Kesultanan Sulu yg pernah memerintah pantai timur Sabah suatu ketika dahulu di bawah Sultan Sulaiman pernah meminta bantuan orang-orang Bugis untuk menhalau lanun yang banyak di perairan sekitar daerah Tawau dan Sandakan. Sejak itulah Bugis mula bertapak di Tawau dan Sandakan. Sila rujuk Sejarah Kedatangan Bugis Di Sabah dan Sejarah Tawau. ...padahal saya masih ingat siaran rancangan TV3 iaitu 999 pernah membuat liputan tentang salah satu suku dari etnik Bajau iaitu 'pelaut' atau bahasa yang lebih dikenali oleh masyarakat Sabah sebagai 'palauk' yang baru diberi pengiktirafan kewarganegaraan mereka. Mereka digelar 'palauk' kerana kehidupan mereka yang tinggal di atas sampan yang dijadikan rumah bagi mereka, di situlah dorang tidur, di situlah dorang makan, di situlah dorang berak...oppss,,sorry. Hakikat... bila wartawan tu tanya mengapa tinggal di atas sampan atas laut..kata seorang lelaki yang ditemuramah berkata dalam loghat Bajau laut : "wai na tok, takut kami tok sama itu orang Suluk. Jahat bah itu orang Suluk. Suka dorang mamukul itu." .....mendengar jawapan dari lelaki itu ketika menonton rancangan berkenaan, terdetik rasa simpati di dalam hati. Haa...jadi ini yang didakwa sebagai suku yang mendahului zaman kerajaan awal di nusantara?? Mengatakan daeng-daeng Bugis itu tidak ada apa-apanya sedangkan lembaran sejarah banyak mengisahkan tentang empayar Bugis yang gemilang.. aduhai orang yang menulis blog tu...sudah-sudahlah kau merapu..walau macam mana terrer sekali pun kau berkata-kata nista dalam usaha untuk masyarakat dunia memuji bangsamu tu, terima lah hakikat nasib bangsa mu tu yang mundur bah.... siap kau tulis juga dalam blog mu tu bahawa orang-orang Bugis di Sabah mati kutu...hahahaha....lucu-lucu kau ini... padahal suku kamu tu yang memang penakut... kalau ada yang berhantam, suku apa?? mana ada suku lain...Bugis juga tu... confirm ada Bugis. dari segi ekonomi, tengok berapa ramai usahawan-usahawan maju di Sabah tu orang Bugis...ndak pyh cakap banyaklah, tengok jak tauke-tauke syarikat Bas di Tawau, syarikat-syarikat Bas ekspress Tawau-Kota Kinabalu..semuanya orang Bugis. Usahawan ternak, memproses serta menjual ayam termaju di Sabah...siapa?? Oarng Bugis kan (Sayarikat Rastamas). Aku tengok yang betul-betul maju dalam sektor perniagaan di Sabah cuma orang Bugis dan orang Cina. Orang Bajau nie cuma senang apabila dorang berada di bawah kerajaan kerana hak keistimewaan yang diberi kepada mereka...itu sahaja, bukan kerana hasil usaha dorang. Dari segi sektor makanan, apa yang bikin popular Sabah di semenanjung.....jawapannya sudah tentu 'keropok amplang' yang dipelopori oleh orang Bugis. Menjelang hari raya, Burasak iaitu masakan tradisonal Bugis juga yang menjadi menu utama sehingga masyarakt suku lain pun terhegeh-hegeh belajar memasak dari orang Bugis. Orang Bajau maw measak, paling-paling putu jak dia taw..setakat putu, di terengganu pun ada putu, di sulawesi pun ada putu.

Penat saya membebel panjang.....akhir kalam...kepada mana etnik di Sabah dan di seluruh asia, ini pesanan ikhlas dari diri saya yang lemah ini. Kita semua sama, manusia. Yang membezakan kita di dunia dalam corak kehidupan hanya melalui usaha, yang membezakan kita di akhirat cuma Iman dan amal...so, ndak payah lah maw membanggakan bangsa sendiri sehingga merapu sembrono especially for Bajau's yang menulis blog tu....banyak lagi suku-suku yang hebat-hebat di Sabah.... geli saya bah dengan hasil tulisan blog tu..dapat share dalam blog saya nie, ibaratnya macam 'melepaskan kentut' kerana saya berasa lega dpat meluahkan kebenaran. Orang yang tulis blog tentang Bajau tu ibaratnya ' naik bakul angkat sendiri'... kepada orang-orang Bajau, saya bukan berniat hendak memperkecilkan suku anda tetapi geram dengan tindakan salah seorang dari suku anda yang telah menconteng arang ke muka anda semua. Sebab itulah kenapa suku Bajau semporna (Bajau Laut) tidak disuka oleh suku lain di Sabah. Suku Bugis walaupun ada suku lain yang kurang suka lantaran suku Bugis yang maju & ganas walaupun bukan asal tulen Sabah, tetapi ramai yang gemar kerana tidak pernah bangga diri macam kamu tu kerana memang ada dalam adat nenek moyang Bugis iaitu budaya 'sirik'...iaitu budaya rasa malu.

memohon sepuluh jari memohon maaf jika ada terkasar bahasa...jika ada terkasar bahasa pun, itu saya tujukan pada diri yg menulis blog tersebut (rasanya tak perlu sebut siapa kerana akan menjatuhkan aibnya)...

wassalam..

Apalah nasib diriku..



Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang....


Selawat dan salam keatas junjungan besar nabi kita Muhammad saw, ahli keluarga baginda serta para sahabat baginda.

Menjelang satu Syawal, seluruh umat Islam menyambut kehadiran Aidul Fitri, hari kemenangan setelah sebulan menahan lapar dan dahaga serta perkara-perkara yang ditegah dalam syariat. Kemeriahan terasa di sana sini. Pusat membeli belah dipenuhi lautan manusia. Suasana sangat meriah. Begitulah kenikmatan yang dirasai oleh umat Islam untuk meraikan hari kemenangan.

Tapi, disebalik kemeriahan, kegembiraan dan keseronokkan kita, kita lupa bahawa bukan semua manusia merasai nikmat kegembiraan dalam menyambut Syawal. Masih ramai insan yg tidak bernasib baik seperti diri kita. Ingatlah mereka, simpatilah pada mereka. Sesungguhnya kita umat Islam ibarat sebuah keluarga...

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Amazon MP3 Clips